Husdagbok - Carolina

Carolina
Namn: Carolina
Ort: Uppsala
Vårt hus: Risbergs Gård
Kontakta mig
Där norra Uppland tar vid och Vendelån rinner fram, ligger en gård som kort och gott kallas för Risbergs. Mangårdsbyggnaden är från 1860, likaså lilla bykhuset.
Ekonomibyggnaderna är från 1918.
Den senaste moderniseringen stod i indraget kallvatten och byte från traditionella vedspisar till Husqvarnas vitemaljerade i bägge husen. El drogs också in.
I stora huset är övervåningen besudlad av en viss kattodör. En orensad ränndal har gett upphov till vattenskada och takdropp av det dåliga slaget.

Jag heter Carolina och på Alla Hjärtans dag 2012 skrev jag under köpekontraktet. Nu väntar jag spänt på att avstyckningen ska bli klar så att köpet träder i kraft.

Vattnet i brunnen

Den grävda brunnen

Jag har gått lite som katten kring het gröt kring det mossiga brunnslocket med den trasiga pumpen. Tänkt bort det litegrann, det ligger så långt fram i tiden- inte behöver jag kolla vattnet ännu.
Men som med det mesta andra på gården, så finns vattnet med i ett större sammanhang. I just detta fallet kallas sammanhanget för budget. Om vattnet inte är tjänligt eller går att få tjänligt, så måste ny brunn borras.

Jag lånade en dränkpump av min käre fader med siktet inställt på att tömma brunnen två gånger innan analys.
Efter sex-sju timmars gångtid stängde jag av pumpen. Då hördes ett litet porlande. Källådern som byborna pratat om verkar faktiskt finnas! "Den här brunnen har aldrig sinat", har några bybor sagt, och hänvisat till att det finns en källåder som hela tiden fyller på brunnen.

I nästa vecka ska jag skicka in vattenanalys till AlControl, det ska bli spännande! Jag köpte ett analyskit med det i sammanhanget lockande namnet Trygghetspaketet. Det kostar nästan 1800 kr och ska lämna svar på "allt" som jag måste veta om vattnet angående mikrobiologi, metaller, mineraler etc.

Jag hoppas på att vattnet är lika bra som det smakar :)!

Kommentarer

Carolina, - Söndag 13 maj 2012

Vad roligt!

Hej Rickard! Grattis till ditt torp i Uvlunge. Visst är det en vacker bygd! Ha det gott, Carolina
Rickard, - Lördag 12 maj 2012

Hej Carolina!

Trevligt att läsa din dagbok. Jag har precis köpt ett torp inte så långt bort från ditt hus, i Uvlunge. Hoppas du fortsätter att skriva.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

RubrikSkapadBild
Vitsippor 2012-05-13 8608.jpg
Inga stöttor i nya hus! 2012-05-13 8607.jpg
Vattnet i brunnen 2012-05-11 8599.jpg
Gräsklippariver! 2012-05-11 8598.jpg
Mindre teori och mer praktik! 2012-05-11 8597.jpg
De många funderingarna 2012-04-22 8512.jpg
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt