Förnya med tapeter

Idag finns det gott om nytillverkade tapeter i traditionella mönster. Det går också att få tag på äldre originaltapeter eller beställa handtryckta tapeter efter ditt eget original. Här får du tips på tapeter som kanske kan inspirera.

Dagens tapettillverkare har kollektioner med äldre mönster i nytryck. Hos Duro heter den Gammalsvenska, hos Boråstapeter Anno 1905 och hos Lim & Handtryck finns kollektionerna Kulturhistorisk bok och Röda boken. Även Sandberg har en del äldre tapeter i nytryck.

De flesta har webbutiker där man kan se och beställa tapetprover samt provtapetsera rumsmiljöer. En av dem är Björklund & Wingqvist som säljer tapeter från många nationella och internationella tapettillverkare.

Även det Malmöbaserade företaget Tapetorama har en stor webbutik med nya tapeter från olika tillverkare. Men de har också ett tapetantikvariat med en stor samling äldre originaltapeter från ca 1890-1980.

Interior 1900 är en annan webbutik med äldre originaltapeter. En nackdel är förstås att det inte finns så många rullar av varje mönster.

Om du redan har en gammal tapet och vill beställa mer finns Birgit Burströms företag, Handtryckta tapeter. Missa inte intervjun med henne i radioprogrammet Ting om tapeter (SR P1 den 5/1).


Lästips
Från jugend till vinyl - läs om svensk tapethistoria i en tidigare artikel i Gård&Torp (2007:1)
Gyllenläder och arseniktapeter : 400 år av tapeter från Kalmar län av Frida Ateva, med flera (Kalmar läns museum, 2008)
Tapetboken : papperstapeten i Sverige av Ingela Broström (Byggförlaget, 2004)

 

 

Dellen, schablonmönster, 1800-tal. Duro, kollektion Gammalsvenska.

Elsagården. Duro, kollektion Gammalsvenska.

Bambu från Paintpart. Återförsäljare: Björklund & Wingqvist

Palmer från Eco. Återförsäljare: Björklund & Wingqvist

Mölletorp, 1850. Lim & Handtryck, kollektion Kulturhistorisk bok.

Svedjan, 1900. Lim & Handtryck, kollektion Kulturhistorisk bok.

 

Paradiset, Josef Frank. Boråstapeter, kollektion Anno 1905.

 

Höst. Lim & Handtryck, kollektion Funkis.

 

Rose Blue. Mimou. Finns bland annat hos: Björklund & Wingqvist och Tapetorama.


 

Mediterranea Black and Gold on White. Cole & Son, The Fornasetti Collection. Finns bland annat hos: Björklund & Wingqvist och Tapetorama.

 

Medaljongtapet i blått och guld på beige botten. Originaltapet 1970-tal. Alcro. 35 rullar finns i skrivande hos Tapetorama.

 

Arkitektur, Toile de Jouy. Originaltapet 1960-tal. Ljungqvists tapetfabrik. 30 rullar finns i skrivande stund hos Tapetorama.

Text: Anette Svensson

Kommentarer

Christina Andersson, - Onsdag 9 februari 2011

Tidlösa och vackra tapeter

Hej Anette, Kul att ni uppmärksammar tapethistorien! för den som inte vill handla på nätet, utan vill titta och känna på tapeterna samt få råd av en byggnadsantikvarie rekommenderas ett besök hos Antikvarie.com på Wallingatan 30 i Stockholm. Här finns Långholmens handtryckta, Lim & handtryck, William Morris; gammelsvenska och Anno 1905.Nu start också Sandersons 50s collection. I mars fyller William Morris & Co 150 år och det kommer att uppmärksammas och tapeterna finns hos mig. Kom gärna på besök,så berättar jag mer! Vänligen Christina Andersson Antikvarie.com Wallingatan 30 0708-120 917

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt