Inventering av släktgårdar

Alla svenska gårdar som har varit i samma släkt i minst 200 år ska dokumenteras. Det är organisationen Jordbrukareungdomens förbund (JUF) som undersöker hur många släktgårdar det finns idag.

På 1930-talet fann JUF 1000 gårdar som varit i samma släkts ägo i minst 200 år. Alla fick ett släktgårdsdiplom och presenterades i boken "Anor och Minnen" av Sigurd Örjangård.

De senaste inventeringarna av släktgårdar skedde på 1930- och 1940-talen. Då fick man ihop drygt 1000 godkända släktgårdar. Men på den tiden räknade man inte med gårdar som hade kvinnliga eller adopterade ägare.

Innehavare av släktgårdar som vill vara med i dagens inventering ska skicka in ägarelängd med släktförhållande, styrkt av en funktionär från hembygdsföreningen. Ägarna kommer sedan att få ett släktgårdsdiplom av JUF.

Som en släktgård räknas en jordbruksfastighet som hört till samma släkt i minst 200 år. Sysslingar, gifta och adopterade räknas som släkt. Gården ska också idag vara taxerad som jordbruksfastighet.

Inventeringen sker tillsammans med bland andra Sveriges Hembygdsförbund, Släktforskarförbundet, Genealogiska Föreningen, Linköpings universitet och några andra organisationer.

Mer information om släktgårdsinventeringen finns hos JUF.
Text: Anette Svensson

Kommentarer

Anna Kling, - Fredag 16 augusti 2013

Gammal släktgård 1600 tal

Jag har en gård i Gagnef som gått i släktens ägo sedan 1600-talet. Nu är jag vilsen hur jag skall göra . Sälja eller behålla....Känns jobbigt att sälja till någon utanför släkten. Tänkte få tips hur man bäst gör. Vänlig hälsning Anna Kling

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt