Kärt barn har många namn

Rörspisen blev populär på landsbygden under 1800-talet och finns kvar i mängder av hus. I konstruktionen liknar den en kakelugn, men av enklare slag.

Rörspisen på småländska Botorps säteri har lånat sina former från 1700-talets kakelugnar i rokoko. Per Myrhed

En enklare variant av kakelugnen är den så kallade
rörspisen som benämns som tegelugn och ibland även fattigmanskakelugn. Rörspisen saknar kakel på utsidan och är i stället putsad. Invändigt har den samma rörsystem som kakelugnen som leder rökgaserna upp och ner i ugnen. Dessa ugnar uppfördes i stor utsträckning på den svenska landsbygden på 1800-talet och var vanliga fram till 1900-talets början.

Rörspisen ser ut som en kakelugn med samma strama form och med spisluckor av järnplåt. Den muras av tegel med lerbruk och slätputsas på utsidan med kalkputs eller lerbruk. Vanligtvis är den vitmålad med limfärg, ju fler lager färg desto slätare blir ytan. Rörspisen kunde liksom kakelugnen vara försedd med en skänk eller en varmhållningsnisch för tvättvatten. På vissa rörspisar kan man finna fasade hörn eller en profilerad avslutning närmast taket, en så kallad krönsims. Rör­spisen har sotluckor, små runda luckor längs ner på sidorna och längst upp på spisen. De äldsta rörspisarnas eldstad kunde vara stor och öppen men det blev allt vanligare att de hade enkla luckor av järn.

Elda inte för hårt
Behöver man renovera sin rörspis bör man ta kontakt med en kakelugnsmakare eller murare.

Lars Berntson på Mariebergs kakelugnsmakeri i Uppsala sysslar med både kakelugnar och rörspisar:
- Ett vanligt fel är att folk eldar för hårt i sina kakelugnar och rörspisar, berättar han. Man kommer ut till torpet och det är iskallt, man lägger i ved och börjar elda. Efter en stund känner man på ugnen som fortfarande är kall och så eldar man ändå mer. Det är viktigt att låta värmen komma ut i teglet fast det tar ett par timmar. Annars kan ugnen lätt bli överhettad och spricka.

Lars förklarar att till skillnad från en kakelugn kan man inte plocka ner en rörspis, man måste mura upp den på nytt. Det får man även göra då rörspisen blir utbränd, det vill säga då lerbruket i ugnen har förlorat sin elasticitet och spricker vilket gör att rök läcker ut.
- En vanlig skada på rörspisen kan vara att stenarna är spruckna i eldstaden, säger Lars. Det är inget man behöver oroa sig över, det går att laga själv med färdigblandad lera som många kakelugnsmakare säljer.

Ytliga putsskador lagas med lerbruk eller rent kalkbruk. Vill man fräscha till färgen kan man borsta försiktigt med en hård borste och dammsuga. Bättra på målningen med limfärg, ingen grundfärg behövs, och låt det torka mellan strykningarna. Ytan blir slätare ju fler lager färg man använder.
- När vi murar upp nya spisar i kök använder vi faktiskt inte limfärg, men det vågar man väl inte säga i Gård&Torp, skämtar Lars. Vi målar med en helt matt vattenbaserad inomhusfärg, sådan som man målar tak med. Ska man torka av spisen mycket som man ju gör i ett kök tycker vi att den färgen håller bättre.Uppfinning för att spara ved
1775 presenterade arkitekten Carl Johan Cronstedt och generalen Fabian Wrede sin konstruktion för den nya bränslesnåla kakelugnen. Det finurliga systemet med kanaler, som återfinns också i rörspisen, var resultatet av vad man i dag skulle betrakta som ett beställningsjobb från rikets råd. De styrande i Sverige oroade sig för den växande åtgången av virke i landet och behövde ett förslag på mer bränslesnåla eldstäder.Så eldar du i rörspisen
Lägg upp en luftig bale av tidningspapper, späntade stickor och eventuellt lite näver. Fyll därefter eldstaden med björkved (granved ger gnistor), som antingen kan ställas lutande eller travas luftigt. Öppna därefter spjället fullt och tänd brasan. Stäng innerluckorna av plåt och ställ upp de två små dragluckorna. När elden tagit sig sluts dragluckorna och spjället skjuts in till drygt 2/3. Då får du en långsammare förbränning. Om det ryker in måste spjället öppnas något igen. Fyll eventuellt på brasan med ytterligare några vedträn och låt den sedan brinna ner till en glödbädd. När glöden har falnat helt och inget brännbart längre finns kvar som kan alstra den giftiga och luktfria gasen koloxid, stängs både inner- och ytterluckorna och spjället skjuts in helt. Eldningstipsen kommer från boken Frågor och svar om byggnadsvård, Roger Lindbom och Wicki Venander, Byggförlaget 2001.Vad kostar det?
Att mura upp en ny rörspis kostar ungefär 30000 kr.
Att köpa en ny rörspis, till exempel Rustik från Cronspisen, kostar 29500 kr. Ett komplett smidesställ med spjäll, luckor och ventil kostar ca 3 500 kr. Spisluckor svarta eller i mässing kostar 1 800 kr.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt